Aperol Spritz – hoe maak je hem?

Aperol Spritz – hoe maak je hem?

Er is haast geen terras waar je deze heerlijke aperitivo niet kunt drinken. Aperol Spritz is een heerlijke frisse aperitivo uit Veneto, een streek in Italie. En die maken we natuurlijk gemakkelijk zelf!

Aperol Spritz is in Nederland een nieuwkomer, maar in de streek Veneto (waar Venetië ook toebehoort) kennen ze dit drankje al bijna 100 jaar. De Spritz werd voor het eerst gemaakt werd tijdens de Oostenrijkse bezetting van het noordoosten van Italië. De Oostenrijkers vonden de wijn als drank te zwaar en stelden voor om de smaak letterlijk te verlichten, er water aan toe te voegen.

Aperol werd oorspronkelijk geproduceerd door distilleerderij Barbieri in Padua. Aperol wordt nu geproduceerd door Campari. In Aperol zit onder andere bittere sinaasappel, gentiaan, rabarber en kina.

Italiaans aperitief met Oostenrijkse naam

Bij de lokale bevolking viel dit besluit natuurlijk helemaal niet goed en in een poging om er nog wat van te maken, voegde zij er we wat lokale, Habsburgse, ingrediënten aan toe. En zo ontstond de bekende Aperol Spritz uiteindelijk. Een Italiaans aperitief met een Oostenrijkse naam, want spritz betekent eigenlijk ‘spuitje’ of ‘injectie’.

Hoe maak je een Aperol Spritz?

Over de verhoudingen is altijd veel te doen en verschilt per land en barman. Maar over de ingrediënten is iedereen het wel eens. Voor een perfecte Aperol Spritz voeg je prosecco toe, Aperol natuurlijk en sprankelend bronwater. De verhoudingen lopen nogal uiteen, maar volgens het klassieke recept is de verdeling 40% prosecco, 30% bronwater en 30% Aperol. Het alcoholgehalte van de drank is dus variabel, maar mag niet meer dan 15 procent bedragen. Maak je Aperol Spritz helemaal af met een schijfje sinaasappel voor een extra bittertje en voor wat extra frisheid voeg je een paar ijsblokjes toe.

Bron: Dolcevia

Beeld: Wikimedia Commons

 

Share This

About the author