Boekreview: ‘Wie ik aan het zijn was’ – Anne van Veen

Boekreview: ‘Wie ik aan het zijn was’ – Anne van Veen

‘Wie ik aan het zijn was’ is de nieuwe roman van Anne van Veen.

‘Iedereen had talent, iedereen had een soortgelijk school-en-jeugdtheater- CV en iedereen was de leukste thuis; ik was er een uit velen. Maar ík, zei hij, ik zou het niet nodig hebben om naakt over het toneel te fladderen, ik was verfijnd, ik was bijzonder.’

Wie ik aan het zijn was

Wanneer de 18-jarige Alma Fischer wordt toegelaten tot de Toneelacademie stort ze zich vol overgave in de subcultuur van samengebalde ambities en frustraties. Al gauw wordt ze opgemerkt door haar docent; een zonderlinge, charmante vijftiger, van wie Alma volledig in de ban raakt. De schijnbaar veilige en gedisciplineerde biotoop van de academie wordt hoe langer hoe troebeler en de rollen beginnen te schuiven; totdat het spel volledig escaleert.

Klassieke thema’s als haat en liefde

In ‘Wie ik aan het zijn was’ kiest Van Veen voor klassieke thema’s – zoals de haat/liefde voor de stad en het platteland, en de delicate relatie tussen leraar en leerling. Uniek is echter haar bijzondere en hedendaagse uitwerking ervan, die deze coming-of-age-roman tot een eigenzinnig en confronterend debuut maakt. Een heerlijk boek om weg te lezen op een donkere avond en ook een fantastisch cadeau om weg te geven met de feestdagen in het vooruitzicht.

Anne van Veen (1983), de bekende dochter van kleinkunstenaar Herman van Veen, studeerde in 2006 als actrice/kleinkunstenaar af aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. In 2007 trad ze voor het eerst op met haar liedjesprogramma Anne. Kort daarop verscheen haar eerste album Bij Mij, waarvan de titelsong is uitgeroepen tot ‘nieuwe klassieker’.

In 2013 bracht zij onder haar eigen label Ansjobiz haar tweede album uit: Tegengif. Anne is regelmatig op het podium te bewonderen in Nederland, Vlaanderen en Zuid-Afrika.

Anne van Veen, Wie ik aan het zijn was, 208 pagina’s, € 16,50. Onder andere te koop via Bruna.nl

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *