De Pepernotenfabriek: must visit

De Pepernotenfabriek: must visit

In De Pepernotenfabriek worden het hele jaar door pepernoten verkocht. Ja, zelfs in de zomer, al vind je er dan ok granola in de schappen. Maar in deze tijd van het jaar mag een bezoekje aan De Pepernotenfabriek natuurlijk niet worden overgeslagen!

De Pepernotenfabriek

Producent Van Delft uit Harderwijk is al sinds 1880 ‘hofleverancier van Sinterklaas’ waar het pepernoten betreft. Van iedere 100 in Nederland verkochte pepernoten komen er ongeveer 70 uit deze bakkerij, die de grootste en oudste pepernotenfabriek ter wereld is. De laatste jaren heeft het bedrijf tal van nieuwe luxe pepernoten geïntroduceerd. Dit jaar is het assortiment aangevuld met roomboter kruidnoten volgens oud recept.

En variaties op de bekende pepernoot vind je dan ook volop in De Pepernotenfabriek. Wat dacht je van een feestmix, framboos-, yoghurt- en tiramisupepernoten. Maar ze verkopen er ook speciale speltpepernoten en natuurlijk ook een echte biomix. En proeven mag, er staan namelijk altijd bakjes op de toonbank om pepernotenliefhebbers tevreden te stellen.

Oorsprong pepernoten

Pepernoten zijn een Nederlandse traditie waarvan de oorsprong teruggaat tot de 16e eeuw. In die tijd krijgen kinderen bij het Sinterklaasfeest pepernoten die gemaakt zijn van deegresten van peper- en kruidkoek. Schilderijen van Jan Steen laten het eten van pepernoten zien. Sinds de 18e eeuw is de pepernoot zoals wij deze kennen in trek. Deze is van dezelfde soort kruiden gemaakt als speculaas en ontstaat als zeelieden peper, nootmuskaat, kaneel, gember en kruidnagelen meenemen uit het Verre Oosten.  De pepernoot met de meeste kruiden en de bolle vorm wordt het meest populair en wordt ‘kruidnoot’ genoemd. In de volksmond gebruikt men echter vooral de verzamelnaam pepernoot.

Waar vind je De Pepernotenfabriek?

Gelukkig in veel delen van het land. In Amsterdam zit de bekendste vestiging, maar ook in Groningen, Haarlem, Den Haag, Arnhem en Zwolle vind je een enige echte Pepernotenfabriek. Tijd om te gaan proeven en in te slaan dus!

Bron en beeld: De Pepernotenfabriek

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *