Lezen: vierde deel van Millennium is uit

Lezen: vierde deel van Millennium is uit

We verslonden de eerste drie delen, nu op naar de vierde. Precies tien jaar na Mannen die vrouwen haten keren Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander terug in de Millennium-serie, waarvan Stieg Larsson de eerste drie succesvolle boeken schreef.

De Zweedse journalist en bestsellerauteur David Lagercrantz, van Ik, Zlatan, heeft in opdracht van de erven van Stieg Larsson het vierde deel geschreven. Millennium 4 heet Wat ons niet zal doden, het plot bleef geheim tot aan de internationale publicatiedatum op 27 augustus 2015 jongstleden.

Prijzen voor journalist Larsson

Journalist Stieg Larsson was hoofdredacteur van het tijdschrift Expo. Hij gold als een van de kenners op het gebied van rechts-extremisme, en als zodanig werd hij vaak geraadpleegd. Larsson overleed in 2004, nog voordat Mannen die vrouwen haten, zijn eerste boek, werd gepubliceerd. De Zweedse kritieken waren overweldigend en het boek werd bekroond met de Glazen Sleutel, de prijs voor de beste Scandinavische misdaadroman. Daarna volgden in deze Millennium-trilogie De vrouw die met vuur speelde (2007) en Gerechtigheid (2008). Ook Gerechtigheid werd bekroond met de Glazen Sleutel.

In Nederland daverend succes

Na een slow start werden de Nederlandse vertalingen dankzij mond-tot-mondreclame ook in Nederland en Vlaanderen een daverend succes. Nadat de boeken al tientallen weken De Bestseller 60 hadden bezet, veroverde de trilogie in augustus 2009 de top 3. In Nederland zijn er van de trilogie 2,6 miljoen boeken verkocht. Alle drie de boeken zijn verfilmd. 6 augustus 2009 vond de Nederlandse première plaats van Mannen die vrouwen haten. De bioscoopzalen liepen overvol en de film kwam als nieuwkomer binnen in de top 5 van best bezochte films.

Blomkvist en Salander

De auteur Stieg Larsson verwierf grote bekendheid met zijn Millennium-trilogie over twee tegenpolen: de charmante, kritische journalist en uitgever van het tijdschrift Millennium Mikael Blomkvist en de jonge Lisbeth Salander, een gecompliceerde vrouw met zwart geverfd haar, piercings en tatoeages, én een uitermate goede hacker. De ijzersterke karakters, maatschappijkritische houding en scherpe dialogen maakten zijn boeken tot een wereldwijd succes.

Bron en beeld: AWBruna

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *