Meditatie oefening voor beginners: ademhaling

Meditatie oefening voor beginners: ademhaling

Wil je aan de slag met mediteren, maar weet je nog niet hoe? Begin dan eens met deze beginnersoefening die speciaal gericht is op het volgen van je ademhaling. Dit is de meest gangbare vorm van mediteren.

Door je te focussen op je ademhaling kan je rust, concentratie en ruimte in je hoofd vinden. Bij een meditatie gericht op je ademhaling moet je gemakkelijk zitten. Dit mag in de kleermakerszit, maar kan ook prima op een stoel. Ook mag je gaan liggen, maar let erop dat je dan niet in slaap valt.

Volg je ademhaling

Vervolgens sluit je je ogen en begin je het ritme van de adem te observeren. Je hoeft er niets aan te veranderen. Alleen proberen met je aandacht bij de adem te blijven zoals die komt en gaat. Je zal merken dat dit lastig genoeg is. Dwaalt je aandacht af, breng hem dan rustig, zonder boos te worden weer terug naar de ademhaling. Dit is het enige wat je moet doen. Heel simpel, maar tegelijkertijd heel lastig. Je gedachten staan namelijk nooit stil en gaan vaak op zoek naar nieuwe dingen om aan te denken.

Iedere dag 10 minuten

Als je heel veel moeite hebt om de aandacht bij de adem te houden kan het helpen om de ademhalingen te tellen. Tel één op de inademing, twee op de uitademing. Tel door tot 10 en begin daarna weer bij nul. Het lijkt een hele makkelijke oefening, maar hij is moeilijk genoeg, zelfs voor ervaren mediteerders is dit niet altijd een makkelijke oefening. Hoe meer je oefent, hoe makkelijker het wordt. Des geef niet op en houd vol, iedere dag het liefste een keer 10 minuten.
Beeld: Pixabay

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *