Zet je smartphone in de fietsstand

Zet je smartphone in de fietsstand

Geef maar toe, stiekem doe jij het vast ook wel eens. Appen en bellen terwijl je aan het fietsen bent. Levensgevaarlijke afleiders en veroorzakers van potentieel gevaarlijke situaties in het verkeer. Vooral jongeren maken zich vaak schuldig aan appen en bellen op de fiets. Concrete cijfers zijn er niet, maar volgens het instituut voor verkeersonderzoek, het SWOV, is maar liefst 20 procent van alle ongevallen te wijten aan de smartphone.

Fietsmodus

De overheid verbiedt het gebruik van je smartphone op de fiets niet, maar je ziet wel dat er meest meer initiatieven ontstaan die proberen mensen te ontmoedigen om ook op de fiets bereikbaar te willen zijn. Wat deed het ministerie van Infrastuctuur dus onlangs? Zij kwamen niet met een verbod, maar met een app, de zogenaamde Fietsmodus. De app maakt van jou een nettere fietser. Installeer hem en zet je smartphone als je gaat fietsen op de Fietsmodus. Je krijgt dus geen berichtjes meer binnen – je bent even onbereikbaar en geen gevaar meer in het verkeer voor jezelf en anderen.

Prijzen winnen met je smartphone

Natuurlijk stromen je appjes en je emailtjes nog wel gewoon binnen, maar je ziet ze niet verschijnen en je hoort ook geen geluid als ze je verrassen. En meedoen met de Fietsmodus is niet zomaar en zonder voordelen – des te vaker en langer je je telefoon in de Fietsmodus zet, des te meer punten je spaart en des te meer kans je maakt op prijzen.

Misschien klinkt dit in je oren als klinkbare onzin, maar de fietsapp is inmiddels al tienduizenden (!) keren gedownload en iedere dag komen er weer vele kilometers bij via deze fietsapp. Je kunt je natuurlijk wel afvragen of deze app door de beoogde doelgroep wordt gedownload in de stad of door brave fietsers van een wat hogere leeftijd in de provincie…

Wil je de Fietsmodus ook downloaden? Dat kan hier.

Bron en beeld: Fietsmodus

 

Share This

About the author