Zien: Breiwerk van Chanel tot Westwood

Zien: Breiwerk van Chanel tot Westwood

Ben je nog op zoek naar een leuk uitje voor in de kerstvakantie? Bezoek dan de tentoonstelling ‘Insteken, omslaan,… Breiwerk van Chanel tot Westwood’ in de Kunsthal Rotterdam.

De expositie over fashionable breiwerk toont een inspirerend overzicht van high end breiwerk uit de 20e en 21e eeuw. Meer dan 150 werken uit de roemrijke Engelse collectie van verzamelaarsechtpaar Mark en Cleo Butterfield zijn vanaf zaterdag 12 december te zien. Ruim honderd jaar aan breigeschiedenis passeert de revue met zeldzame ontwerpen die voor het eerst tentoongesteld worden. Van nostalgisch en romantisch tot rebels en ‘over the top’; het materiaal en de techniek van breien is een blijvende inspiratie voor ontwerpers.

Chanel en Westwood

Hoogtepunten zijn Chanels zeldzame vestpakken, gebreid zwemgoed uit de jaren dertig en vibrerende Missoni patronen uit verschillende decennia. Te zien zijn Edwardiaanse petticoats in rode en zwarte chevronstrepen, gehaakte avondjurken uit de jaren dertig van ‘Coco’ Chanel en conceptuele ontwerpen van Comme des Garçons en Julien MacDonald.

Maar ook ontwerpen van Bill Gibb uit de jaren zeventig en latere, vernieuwende ontwerpen van Vivienne Westwood en van Sibling, dat met kasjmir twinsets in panterprint en speelse creaties, klassieke breigoedstijlen een twist geeft. De technische vernieuwing van het breien met de hand, naar machine en industrieel breien en de hernieuwde aandacht voor het ambacht van nu komen aan bod.

Passie voor breien

De tentoonstelling belicht onder meer de trend – vanuit noodzaak ontstaan – van het zelf maken en recyclen van gebreide kleding tijdens de Tweede Wereldoorlog en de invloed van Hollywoodsterren in de jaren ’40. Ook de grote modeontwerpers en kunstenaars komen aan bod, die vanaf de tweede helft van de 20e eeuw wollen en jersey stoffen omzetten in futuristische en virtuoze ontwerpen.

De tentoonstelling is een samenwerking met het Fashion and Textile Museum in Londen en heeft dan ook echt internationale allure. Vergeet vooral de leuke museumwinkel niet…

Bron en beeld: Kunsthal – air Isle Leopard (Tom Giddings for SIBLING)

Share This

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *