Zomer musthave: espadrilles

Zomer musthave: espadrilles

Is er een zomerschoentje dat je meer het gevoel van vakantie, warmte, zon en zee heeft da de espadrille? Het antwoord is nee natuurlijk! Gek ben ik op dit schoentje. Op aanraden van Ines de la Fressange, auteur van stijlbijbel La Parisienne, draag ik vanaf februari al espadrilles in huis om alvast een beetje het zomergevoel aan te wakkeren. En ik kan je vertellen, het werkt! Het zomergevoel krijg je iedere ochtend weer even als je ze aantrekt en erop loopt.

Espadrilles uit Catalonië

Espadrilles zijn niet een modevinding van de afgelopen jaren: sterker nog, ze bestaan al eeuwen. Oorspronkelijk komen espadrilles uit Catalonië en werden ze gedragen door mannen en vrouwen op het platteland en in de Pyreneeën. Op z’n Catelaans werden ze “espardenyas” genoemd wat weer afgeleid was van het woord “espart”. Espart was in de Middeleeuwen een  grassoort waar touw van gemaakt werd. De zolen van de espadrilles worden ook van touw gemaakt: zo is 1 en 1 snel 2. De van touw vervaardigde zool is gelijk ook het bekendste onderdeel van de espadrilles. Tegenwoordig zit er een rubberen zooltje aan de onderkant ter versteviging en ter bevordering van het lopen. De bovenkant is meestal gemaakt van canvas of katoen.

YSL

De doorbraak van de espadrilles in de modewereld was in de jaren zestig van de vorige eeuw. Yves Saint Laurent omarmde het model en ontwierp een variant met een hoge gevulde hak. Beroemdheden hielden direct van dit aimabele schoentje. Grace Kelly was er dol op, net als Jacqueline Kennedy. Espadrilles vindt je overal: van de Primark tot de Hema, maar ook de exclusievere labels komen iedere zomer weer met een nieuw design in de huidige collectie.

Espadrilles: een echte zomer musthave. Want ze zitten heerlijk. ze zijn helemaal van nu en ze kosten vaak bijna niets. En bonus: ze komen in veel verschillende kleurtjes en printjes. Aanschaffen dus!

Bron: Van Frans Bodem

Beeld: Primark

Share This

About the author